Otrdiena,
19.marts 2024
Vārda dienas: Jāzeps, Аркадий, Федор Sazinieties ar radio "Ef-Ei"
LV RU
Komercinformācija

Pēc karjeras ārzemēs gaida patīkama ziņa - nodokļu atmaksa

31.07.2019
Ir vairāki pārliecinoši iemesli, lai dotos laimes meklējumos uz ārzemēm, tāpēc arī strādāšana tur var šķistitin pievilcīgs variants. Mūsu valsts iedzīvotāji labprāt izmanto šīs iespējas un uz ilgāku vai īsāku laiku dodas strādāt uz ārzemēm. Savukārt tie, kas nolēmuši atgriezties, var sevi iepriecināt ar pārmaksāto nodokļu atgriešanu. Tādējādi karjeras ambīcijas ārzemēs sniedz ne tikai neaizmirstamus iespaidus, bet arī iespēju papildināt sava maciņa saturu atgriežoties dzimtenē.

Kādi nodokļi tiek atgriezti?

Uz nodokļu atmaksu vieni skatās skeptiski, jo apšauba tās jēgu, savukārt citi to vērtē ļoti optimistiski, jo uzskata, ka tiks atgriezti visi samaksātie nodokļi. Tāpēc no sākuma ir jāsaprot, ka nodokļu atmaksa ir jūsu iespēja pēc darba ārzemēs saņemt atpakaļ to, kas jums pienākas. Ierasti tā ir pārmaksātā ienākuma nodokļa summa, savukārt visi samaksātie nodokļi atgriežami tikai tādā gadījumā, ja netiek pārsniegta ar nodokli neapliekamā ienākumu summa. Pēdējais variants visbiežāk tiek piemērots tiem, kas darbā devušies uz īsāku laika posmu, piemēram, tikai uz vasaras periodu. Pārējiem tiek atgriezta ienākumu nodokļa pārmaksa, kas lielākoties izveidojusies dažādu aprēķinu faktoru dēļ. Atgrieztā summa ir atkarīga no dažādiem rādītājiem: valsts, darba veida, nostrādātā laika, algas u.c.

Nodokļu atgriešana un bailes

Daži cilvēki raizējas par sociālajām garantijām, piemēram, baidās, ka atgriežot nodokļus no konkrētas valsts, kurā strādājuši, netiks saņemta pensija. Tomēr tas ir visīstākais mīts, jo nodokļu atmaksai nav nekādas saistības ar sociālajām garantijām. Tieši otrādāk, šis ir nodokļu sistēmas “kļūdu labojuma” process, kas neizraisa nekādus ierobežojumus nākotnē. Reizēm tiek uzskatīts, ka, atgriežot nodokļus, nāksies tos samaksātarī Latvijā. Tomēr tas arī ir kļūdains uzskats, jo, maksājot nodokļus ārzemēs, otro reizi maksāt nevajadzēs.

Kā norit nodokļu atmaksa?

Šis process ir atkarīgs no tā, vai pašu spēkiem centīsieties atgūt naudu, vai vērsīsieties uzņēmumā, kas ar to nodarbojas. Svarīgi ir tas, no kuras valsts vēlaties atgriezt nodokļus, jo no tā ir atkarīgs pats process. Piemēram, katrā valstī finanšu gada sākums un beigas ir atšķirīgi. Šīs lietas būtu jāzina, vēloties iesniegt ienākumu un nodokļu deklarāciju laicīgi. Ja jūsu ceļojums un karjera ārzemēs ir noslēgusies un esat atgriezušies Latvijā, varat mēģināt nodokļus atgriezt uzreiz.

Nodokļu atmaksa bez nepieciešamajiem dokumentiem nav iespējama. Tieši otrādāk, nepieciešamās informācijas trūkums ir galvenais iemesls, kas bremzē visa procesa darbību. Ārzemju nodokļu institūcijas pieprasa dažādus dokumentus, taču jāņem vērā, ka vienmēr būs nepieciešamas divas lietas: pase vai personu apliecinoša karte un to kopijas, kā arī dokuments ar informāciju par saņemto atalgojumu un samaksātajiem nodokļiem. 

Domāt pašam vai vērsties pie speciālistiem?

Kā šis process atšķiras, ja mēģinām nodokļus atgriezt paši un tad, ja vēršamies pie speciālistiem? Galvenā atšķirība ir tā, ka pirmajā gadījumā jebkura neskaidrība būs jāizspriež pašiem un jāiedziļinās visās birokrātiskajās niansēs. Ja izvēlēsieties nodokļu atgriešanas starpnieku – visa atbildība par nodokļu atgriešanu gulsies uz uzņēmuma pleciem, kuram jūs sniegsiet tikai svarīgāko informāciju. Piemēram, bieži gadās tā, ka pietrūkst kāds no dokumentiem. Šādā gadījumā nodokļu atgriešanas speciālisti var paglābt jūs no birokrātiskajām likstām un liekas komunicēšanas ar ārzemju institūcijām vai bijušajiem darba biedriem, jo par nepieciešamajiem dokumentiem tiks padomāts jūsu vietā.

Izvēlei vērsties pie speciālista ir vēl viena būtiska priekšrocība – jums pašiem nebūs jāpilda deklarācija. Šādi jūs izvairīsieties no kļūdām, no zvaniem ārzemju inspektoriem un citiem izaicinājumiem. Nodokļu atmaksa būs vienkāršāka, tāpēc ka visus darbus paveiks speciālisti, jums atliks vien pagaidīt 2 - 4 mēnešus, līdz nauda ienāks jūsu kontā. Ko iegūsiet, ja nodokļu atmaksuuzticēsiet speciālistiem? Visticamāk jums nenāksies saskarties ar šī procesa specifiku, nevajadzēs iegūt zināšanas par doto jomu, jūs varēsiet izvairīties no komunikācijas ar ārzemju institūciju darbiniekiem, risinot dažādas problēmas.

Ceļojumi ar mērķi strādāt var sniegt ne tikai neaizmirstamu pieredzi, iespaidus un kultūras zināšanas, bet arī papildu ienākumus atgriežoties dzimtenē. Šo naudas summu varēsiet izmantot atvaļinājumam savā valstī, kas kalpos kā apbalvojums pēc darba ārzemēs.
Dalies ar ziņu:
Atgriezties atpakaļ

Komentāri (0-1 /1)
Edgars 05.07.2020 03:07
Visi, saka ka jāvēršas pie speciālista, bet kura iestāde Latvijā nodarbojas ar šo procesu?
Pievienot komentāru
Jūsu vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):


Lasiet vēl
Nedēļas skaitlis
Marta sākumā Rēzeknei ir nenokārtotas finansiālas saistības par 28 pakalpojumiem pret 18 uzņēmumiem un pakalpojumu sniedzējiem
Apspriest
Aptauja
Vai esat domājuši par darba maiņu?
Skatīt rezultātus
Jaunākie komentāri:
Uz Rēzeknes ielām atgriežas “Bolt” elektriskie skrejriteņi
Zaļā sērga atkal pārņem Rēzekni. Ar tādu braukšanas kultūru, kāda ir pie mums, vispār tādus būtu jāaizliedz, brauc virsū kā tanks. Parīzē laikam gudrāki cilvēki, jo aizliedza šitos verķus, bet pie mums tikai bizness, ne kā cilvēcīga. Sīkāk...
Izskata iespējas pie Rāznas ezera celt atomelektrostaciju
tā būtu dāvana putinam, kāda konflikta laikā atomstacija jau enerģiju ražotu : skabariem: domāju ka pie robežas ar agresīvu kaimiņu kaut ko būvēt nebūtu prāta darbs Sīkāk...
Izskata iespējas pie Rāznas ezera celt atomelektrostaciju
Ir stipri novecojusi. Savā laikā atomelektrostaciju pie mums vēlējās būvēt Battaševičs. Bet šodien gan tas izklausās pēc 1. Aprīļa joka.... Sīkāk...
facebook draugiem
Top