Otrdiena,
19.marts 2024
Vārda dienas: Jāzeps, Аркадий, Федор Sazinieties ar radio "Ef-Ei"
LV RU
Komercinformācija

Jaunākās tendences kafijas pasaulē

31.07.2019
Neskatoties uz to, ka kafija jau izsenis tiek augsti vērtēta, tagad tiek novērots īpašs kafijas kultūras plaukums – tas ir kā vēl viens kafijas zelta laikmets, kurā tiek novērtēta kvalitatīva garšu daudzveidība. Lai kā arī nebūtu, šī plaukums sniedz ne tikai jaunas sajūtas un zināšanas, bet sagādā arī pārbaudījumus. Kafijas pasaule neaprobežojas tikai ar kafijas pupiņām un kafiju, tā apņem arī tehnoloģijas, vides aizsardzību un citus aktuālus jautājumus.

Slāpes ne tikai pēc kafijas, bet arī pēc zināšanām

Kafija, pirms tā nonāk mūsu tasītēs, tiek mērots tāls ceļš, kura sākums – kafijas pupiņa, kura apslēpj sevī vērtīgas īpašības. Gala rezultāts – kafijas garša - ir atkarīgs no ģeogrāfiskās lokācijas, no dažādajiem laika apstākļiem un no tā, kādi apstrādes procesi pielietoti. Jo vairāk iedziļināmies dažādu reģionu ietekmei garšā un aromātā, jo vairāk novērtējam kafijas pupiņu izcelsmes vietu. Kas nav mazsvarīgi, iepazīšanās ar kafijas audzēšanas, fermentēšanas un citiem apstrādes veidiem, jo tieši tie formē kafijas gala garšu. Daži kafijas entuziasti paši apņemas audzēt kafijas krūmus, lai pieredzētu un izbaudītu kafijas pagatavošanas izaicinājumus.

Plaukstošā kafijas kultūra norāda uz Latvijā, kā arī citās valstīs augošajiem kafijas tīkliem. Par to liecina notiekošie kafijas gatavošanas čempionāti un izglītojošās programmas par kafiju, kuru laikā interesentu apetīte tiek apmierināta ar specifiskiem jaunumiem un degustācijām. Šī iemesla dēļa kafija biežipārkāpj parasta dzēriena robežas, kļūstot par ikdienas kultūras daļu un tajā pašā laikā arī par degustāciju objektu, kas izpelnījies īpašu ievērību un uzmanīgu baudīšanu.

Uzmanība apkārtējai videi

Jau zināms, ka klimats ietekmē kafijas pupiņas un to garšu, tāpēc klimata izmaiņas var negatīvi ietekmēt ne tikai kafijas biznesu, bet arī cilvēku dzīves. Klimata sasilšana veicina dažādu slimību izplatīšanos, kas iznīcina kafijas krūmus. Mežu izciršana, parazīti var izraisīt to, ka nākotnē kafija no mūsu diētas var pazust pilnībā.

Krasās klimata izmaiņas liek cilvēkiem atbildīgāk skatīties uz apkārtējo vidi un sākt darboties, lai šo procesu kaut nedaudz padarītu lēnāku. Tiek atbalstīti kafiju audzējošie zemnieki, lai tie izmantotu dabai draudzīgs iepakojums, cilvēki iedrošināmi dzert kafiju no vairāk lietojamām krūzēm, tādējādi samazinot plastikāta daudzumu. Lietotāju sapratne aug, tāpēc arī uzņēmumi, kuri atbildīgāk skatās uz vides aizsardzību, tiks aktīvāk atbalstīti.

Kafijā – ne tikai karotīte cukura

Kafija
sniedz ļoti plašas improvizācijas un eksperimentēšanas iespējas ar garšu, jo to atļauj gan kafijas pupiņu grauzdēšanas īpatnības, gan dažādas piedevas. Cukurs, piens, saldais krējums – šīs piedevas nevienu vairs nepārsteidz. Pat kafija ar karameļu, baltās šokolādes vai dažādu sīrupu pieskārienu kafejnīcu apmeklētājus īpaši neieintriģē. Tomēr kafija ar aktīvo ogli, super pārtiku (piemēram, kurkumu) vai ar gāzētiem dzērieniem var pārsteigt. Vairākumam šādas kombinācijas var šķist savādas, tomēr reizēm par pašām iecienītākajām, kļūst neierastākās kombinācijas. Lai kā arī būtu, pirmās divas izvēles ir organismam noderīgas, piemēram, aktīvajai oglei piemīt detoksikācijas īpašības, savukārt super pārtika var uzlabot garastāvokli, padarīt lēnākus novecošanās procesus, sniegt vairāk izturības.

Kafijas aparāti un nākotne

Aizvien grūtāk ir iedomāties kafijas pagatavošanu bez atbilstoša kafijas aparāta. Universālais palīgs kafijas aparāts – arvien biežāk nonāk kafijas cienītāju mājās, kurās ir vēlme un vajadzība pēc gardas un kvalitatīvas kafijas. Pārsvarā visi aparāti šo dzērienu pagatavo ar dažu pogu palīdzību, tomēr nākotnē kafiju pagatavosim nespiežot pogas uz aparāta, bet gan pieskaroties saviem telefoniem, kuri ar īpašas programmas palīdzību kļūs par pārvaldes un iestatījumu pulti.

Kafijas aparātu ražošanā, svarīgs faktors ir ekoloģija: inovatīvi kafijas aparāti izmanto mazāk elektrības un tiek ražoti no dabai draudzīgiem materiāliem. Vēl viens jaunums kafijas pasaulē – barista – robots, kurš bez cilvēka iejaukšanās spēj pagatavot kafiju. Tas norāda uz to, ka kafijas aparāti kļūst aizvien gudrāki, lai kafijas gatavošana būtu pēc iespējas vienkāršāka, tomēr garša – tik pat lieliska.

Dalies ar ziņu:
Atgriezties atpakaļ
Pievienot komentāru
Jūsu vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):


Lasiet vēl
Nedēļas skaitlis
Marta sākumā Rēzeknei ir nenokārtotas finansiālas saistības par 28 pakalpojumiem pret 18 uzņēmumiem un pakalpojumu sniedzējiem
Apspriest
Aptauja
Vai esat domājuši par darba maiņu?
Skatīt rezultātus
Jaunākie komentāri:
Uz Rēzeknes ielām atgriežas “Bolt” elektriskie skrejriteņi
Zaļā sērga atkal pārņem Rēzekni. Ar tādu braukšanas kultūru, kāda ir pie mums, vispār tādus būtu jāaizliedz, brauc virsū kā tanks. Parīzē laikam gudrāki cilvēki, jo aizliedza šitos verķus, bet pie mums tikai bizness, ne kā cilvēcīga. Sīkāk...
Izskata iespējas pie Rāznas ezera celt atomelektrostaciju
tā būtu dāvana putinam, kāda konflikta laikā atomstacija jau enerģiju ražotu : skabariem: domāju ka pie robežas ar agresīvu kaimiņu kaut ko būvēt nebūtu prāta darbs Sīkāk...
Izskata iespējas pie Rāznas ezera celt atomelektrostaciju
Ir stipri novecojusi. Savā laikā atomelektrostaciju pie mums vēlējās būvēt Battaševičs. Bet šodien gan tas izklausās pēc 1. Aprīļa joka.... Sīkāk...
facebook draugiem
Top