Otrdiena,
19.marts 2024
Vārda dienas: Jāzeps, Аркадий, Федор Sazinieties ar radio "Ef-Ei"
LV RU
Komercinformācija

Sieru satikšanās Rēzeknē, Festivāla parkā

16.07.2018
„Latvijas novadu Siera diena” ir biedrības „Siera klubs” gada ievērojamākais pasākums. Tas kā siera rituļi izripinās pa Latvijas lielākajām pilsētām: esam bijuši Preiļos, Limbažos, Smiltenē, Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Kuldīgā, Mālpilī, Valmierā, Cēsīs…

Svētki vienmēr ir pārsteigumu pilni: atklāts piemineklis „Siera dimants” un skulptūras, ceptas pustonnīgas siera tortes un  simtmetrīgi pīrāgi, celti siera kalni, pīti siera vainagi, šūti sieriem tērpi un cepures. Ja saliktu kopā visus pasākumus, veidotos krāsaina enciklopēdija.  


Šogad Siera svētki notiks 4.augustā Rēzeknē sadarbībā ar Zemkopības ministriju un Rēzeknes pašvaldības aģentūru „Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs”. Jau sešpadsmito reizi!  Tā būs iespēja vienkopus nogaršot un iegādāties apmēram 70 sieru šķirnes un veidus. Ne tikai dižtirgū, bet arī sieru meistardarbnīcā, ēdienos, sacensībās un konkursos satiksies AS „Smiltenes piens”, AS „Jaunpils pienotava”, AS „Limbažu siers”, PKS „Straupe”, AS „Talsu piensaimnieks”, SIA „ELPA, zemnieku saimniecību „Vecsiljāņi” un „Juri” sieri un citi piena produkti. 


Svētku programma būs plaša un daudzpusīga, interesanta gan lieliem, gan maziem apmeklētājiem.

Baudīsim „Latgolys golds” vadītāja Andra Mejera vārīto seno latgaļu zupu ar kāļiem, bebra gaļu un Smiltenes sieriem. Populārais pavārs, daugavpilietis Haralds Saušs gatavos gardus siera pamatēdienus: sieru ceps un grillēs, pierādīs, ka tas sader ar jebkuru produktu.


Uz Rēzekni būs atbraukušas profesionālo mācību iestāžu jauniešu radošo darbu konkursa rezultātā tapušās visdažādākās gotiņas: lielas un mazas, melnas, dzeltenas, brūnas, raibas, baltas… Kopumā brīnumainas! Ogres tehnikuma audzēkņi „Latvijas govju parādi” atklās ar skanīgām dziesmām un jestrām tautasdziesmām.

Pirmo reizi Latvijā sevi lepni pieteiks sieru karvings jeb sieru dekoratīvā griešana. Tā ir sarežģīta māksla, kas bija slavena tālā pagātnē, tad – nepamatoti aizmirsta, un nu atkal ziedos un ornamentos uzplauks Rēzeknē. Šo mākslu pārzina Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Irina Duvanova, un viņa savā prasmē dalīsies ar Siera svētku apmeklētājiem.


Ar bagātīgām siera platēm mūs pārsteigs pavāre Ilva Liepniece. Ilva dzīvo un strādā Aucē, taču viņas dzimtā puse ir Jersika, un Ilva ar lielāko prieku piekrita atbraukt uz Rēzekni. Arī sieru plates ir mākslas darbs – izcila pavāra prāta un roku veikluma sasniegums. Ilvai siera plates ir krāšņas, tajās „ziedēs” Jaunpils, Kazdangas, Smiltenes un Straupes sieru „rozes”.


Būs lielisks koncerts: dziedās brāļi Auzāni ar grupu. Nevienas reklāmas vārdi nevar sacensties ar Ata un Jāņa muzicēšanu, jo nedz dziesmas, nedz akordeona spēli vārdos nevar izteikt…


Neiztrūkstošs, jau tradicionāls siera svētku pasākums būs sacensības „Rēzeknes stiprinieks” un „Rēzeknes stipriniece”. Vīrieši varēs mēroties spēkiem, izstieptās rokās ceļot 22 kg smago AS „Limbažu siers” „Grande Duro” rituli, bet sievietes –15 kg smago siera „Sole Grosso” rituli.


„Stiprinieku” sacensību lielākais rekords sasniegts svētkos Limbažos: 22 kg ritulis tika pacelts vairāk nekā 100 reizes. Šogad Rēzeknē pirmais stiprinieks, kurš rituli spēs pacelt vairāk nekā 100 reizes, to saņems balvā.
 

Ļausim arī bērniem parādīt savu spēku: sacensībās „Rēzeknes stiprinieciņš” viņi varēs celt svētku ģenerālsponsora PKS „Straupe” ražoto Ķimeņu sieru.
 

Visiem uzvarētājiem dāsnas balvas!
 

Notiks arī citas atraktīvas un jautras sacensības, piemēram, „Aklās vistiņas ar sieru un biezpienu.” Vērts piedalīties tiem, kuri garšu ziņā labi atpazīst „Straupes” sierus un saldās biezpiena masas.
 

Neba visu, kas notiks „Latvijas novadu Siera dienā” var izstāstīt. Gaidām tuvus un tālus apmeklētājus, jo gan Siera svētki, gan Rēzeknes pilsētas svētki katram spēs dāvāt prieku. Galvenais, Siera svētki rēzekniešus lutinās pirmo reizi!


Biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova:
 
„Ilgi pošam „Latvijas novadu Siera dienu, un tad visai ātri svētki izskan. Tas nekas! Gadu no gada mūsos vēl ilgi saglabāsies pozitīvās emocijas par svētku stundām, kas bija un būs tik piepildītas, krāšņas, sirsnīgas, galvenais – bagātas ar sieriem un siera ēdieniem.

Mēs esam lepni, ka piena pārstrādes uzņēmumi tik ilgus gadus spējuši savus svētkus saglabāt un ar katru nākamo reizi tos post vēl košākus.

Man bieži jautā, kāpēc „Siera klubs” rīko Siera svētkus. Un atbilde ir nemainīga: šis pasākums ir mūsu gada lielākais un svarīgākais notikums, kad varam tūkstošiem dzirdot, pateikt paldies gan zemniekiem – piena gādātājiem, gan piena pārstrādes uzņēmumiem, jo saražotā siera daudzums arvien pieaug, gan siera patērētājiem, jo arī gadu no gada izlietot vairāk un vairāk siera. Latvijā ir daudz produktu, bet ne visiem ir svētki. Sieram ir! Tas nozīmē, ka siers ir ne tikai garšīgs un veselīgs, bet svarīgs Latvijai kā turības vairotājs, kā mūsu zemes vārda popularizētājs tālu aiz tās robežām. Tiekamies Rēzeknē!”

 


Dalies ar ziņu:
Atgriezties atpakaļ
Lasiet vēl
Nedēļas skaitlis
Marta sākumā Rēzeknei ir nenokārtotas finansiālas saistības par 28 pakalpojumiem pret 18 uzņēmumiem un pakalpojumu sniedzējiem
Apspriest
Aptauja
Vai esat domājuši par darba maiņu?
Skatīt rezultātus
Jaunākie komentāri:
Uz Rēzeknes ielām atgriežas “Bolt” elektriskie skrejriteņi
Zaļā sērga atkal pārņem Rēzekni. Ar tādu braukšanas kultūru, kāda ir pie mums, vispār tādus būtu jāaizliedz, brauc virsū kā tanks. Parīzē laikam gudrāki cilvēki, jo aizliedza šitos verķus, bet pie mums tikai bizness, ne kā cilvēcīga. Sīkāk...
Izskata iespējas pie Rāznas ezera celt atomelektrostaciju
tā būtu dāvana putinam, kāda konflikta laikā atomstacija jau enerģiju ražotu : skabariem: domāju ka pie robežas ar agresīvu kaimiņu kaut ko būvēt nebūtu prāta darbs Sīkāk...
Izskata iespējas pie Rāznas ezera celt atomelektrostaciju
Ir stipri novecojusi. Savā laikā atomelektrostaciju pie mums vēlējās būvēt Battaševičs. Bet šodien gan tas izklausās pēc 1. Aprīļa joka.... Sīkāk...
facebook draugiem
Top