Otrdiena,
19.marts 2024
Vārda dienas: Jāzeps, Аркадий, Федор Sazinieties ar radio "Ef-Ei"
LV RU
Komercinformācija

Latgales uzņēmējiem pieejami nodokļu atvieglojumi

05.01.2017
Sākot ar 2017. gada 2.janvāri uzņēmumi, kas plāno attīstīt savu saimniecisko darbību Latgales reģionā var pieteikties uz nodokļu atlaidēm Latgales speciālajā ekonomiskajā zonā (Latgales SEZ).

Pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iniciatīvas, 2016.gada laikā notika intensīvs darbs par papildu atbalsta instrumenta izveidi Latgalē, kas ļautu šim kultūrvēsturiskajam novadam attīstīties līdzvērtīgi citiem Latvijas reģioniem. 




Ikvienas teritorijas attīstības pamats ir cieši saistīts ar uzņēmējdarbības vides attīstību, tāpēc, lai veicinātu Latgales reģiona attīstību, piesaistot ieguldījumus ražošanas un infrastruktūras attīstībai un jaunu darbavietu radīšanai, sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu, tika izstrādāts Latgales speciālās ekonomiskās zonas likumprojekts, ko Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja 2016.gada 19.maijā.

Latgales planošanas reģions, laika periodā no Latgales SEZ likuma apstiprināšanas līdz faktiskai tās darba uzsākšanai 2017.gada 2.janvārī, ir veicis apjomīgu darbu dokumentācijas izstrādē  un saskaņošanai Latgales SEZ darbības nodrošināšanai.

“Latgales SEZ priekšrocības ir domātas gan vietējiem uzņēmējiem,  kas plāno paplašināt un dažādot savas ražošanas jaudas un produktus, gan arī ārzemju investoriem, kuri iecerējuši uzsākt uzņemējdarbību  Latgales terotorijā,” atzīst Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja Alīna Gendele.
 
Lai uzsāktu LSEZ darbu, Latgales plānošanas reģiona Attīstības padome izveidoja Latgales SEZ pārvaldi, kas sastāv no Uzraudzības komisijas un izpildaparāta. Atbilstoši Latgales SEZ nolikumam, tika sasauka pirmā Uzraudzības komitejas sēde, kas notika 2016.gada 28.decembrī Rīgā. Sēdē piedaloties Latgales pašvaldību vadītājiem (A.Gendele - Ludzas novada dome, G.Upenieks - Krāslavas novada dome, J.Lāčplēsis - Daugavpils pilsētas dome, A.Vaivods-Līvānu novada dome, M.Švarcs - Rēzeknes novada dome), kā viens no pirmiem uzdevumiem tika apstiprināta dokumentu pakete, kas nepieciešama lai uzņēmēji varētu pretendēt uz nodokļu atlaidēm Latgales SEZ teritorijā.

Atšķirībā no citiām Latvijas  speciālām ekonomiskām zonām, Latgales plānošanas reģiona ietilpstošajās pašvaldībās nav noteikta katras maksimālā teritorijas atrašanās vieta un platība, kurai var tikt piešķirts SEZ statuss. Latgales SEZ kopējā teritorija Latgalē paredzēta līdz 72 735 ha, jeb 5% no reģiona kopplatības. Lai teritoriju platību noteikšanas process būtu elastīgs un spētu pielāgoties uzņēmējdarbības vides pieprasījumam, Latgales SEZ iekļaujāmās  teritorijas var atrasties faktiski jebkurā Latgales vietā atbilstoši uzņēmuma ieskatiem un vajadzībām.

LSEZ teritoriju robežas apstiprinās VARAM balstoties uz Latgales SEZ pārvaldes iesniegto lēmumprojektu.
 
Vienlaikus Latgales SEZ pārvalde ir tiesīga anulēt šīs zonas statusu konkrētai teritorijai, ja LSEZ pārvaldes noteiktajā termiņā pēc SEZ statusa piešķiršanas teritorija nav piemērota komercdarbības veikšanai, atbilstoši pašvaldības teritorijas plānojumam, attiecīgajā pašvaldībā nav radīta labvēlīga ietekme un nav ekonomiskās atdeves vai arī gada laikā pēc lēmuma par SEZ iekļaujamo pašvaldības teritoriju starp Latgales SEZ pārvaldi un kapitālsabiedrību nav noslēgts līgums par ieguldījumu veikšanu attiecīgajā teritorijā.
 
Uzņēmumiem, kas vēlas pretendēt uz tiešo nodokļu atvieglojumiem, proti, uzņēmuma ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm (līdz 80%) būs jāslēdz līgums ar Latgales SEZ saskaņā ar likumu "Par nodokļu piemērošanu brīvostās un specializētajās ekonomiskajās zonās".

Latgales SEZ kapitālsabiedrības saņems tiešo nodokļu atlaides no uzkrātās ieguldījumu summas, piemērojot maksimāli pieļaujamo atbalsta intensitāti veiktajiem ieguldījumiem: 

-  35 % – kapitālsabiedrība atbilst kategorijai – liela kapitālsabiedrība;
-  45 % – kapitālsabiedrība atbilst kategorijai – vidēja kapitālsabiedrība;
-  55 % – kapitālsabiedrība atbilst kategorijai – maza vai sīka (mikro) kapitālsabiedrība.  

Noteiktā atbalsta procenta piemērošana (35%, 45% vai 55%) tiek izmantota uzņēmuma ienākuma nodokļa atvieglojumiem un nekustamā īpašuma nodokļa atlaižu kopsummai.
Saskaņā ar likumu Par nodokļu piemērošanu brīvostās un  speciālajās ekonomiskajās zonās,  atbalstāmi ir ilgtermiņa ieguldījumi:

-  “materiālie ieguldījumi” - ēkas un ražotnes, tehnika un iekārtas;
-  “nemateriālie ieguldījumi”- izmaksas patentu iegūšanai un tehnoloģiju apgūšanai.

Plašāka informācija šeit. 
Rezekneszinas.lv 
Dalies ar ziņu:
Atgriezties atpakaļ
Lasiet vēl
Nedēļas skaitlis
Marta sākumā Rēzeknei ir nenokārtotas finansiālas saistības par 28 pakalpojumiem pret 18 uzņēmumiem un pakalpojumu sniedzējiem
Apspriest
Aptauja
Vai esat domājuši par darba maiņu?
Skatīt rezultātus
Jaunākie komentāri:
Uz Rēzeknes ielām atgriežas “Bolt” elektriskie skrejriteņi
Zaļā sērga atkal pārņem Rēzekni. Ar tādu braukšanas kultūru, kāda ir pie mums, vispār tādus būtu jāaizliedz, brauc virsū kā tanks. Parīzē laikam gudrāki cilvēki, jo aizliedza šitos verķus, bet pie mums tikai bizness, ne kā cilvēcīga. Sīkāk...
Izskata iespējas pie Rāznas ezera celt atomelektrostaciju
tā būtu dāvana putinam, kāda konflikta laikā atomstacija jau enerģiju ražotu : skabariem: domāju ka pie robežas ar agresīvu kaimiņu kaut ko būvēt nebūtu prāta darbs Sīkāk...
Izskata iespējas pie Rāznas ezera celt atomelektrostaciju
Ir stipri novecojusi. Savā laikā atomelektrostaciju pie mums vēlējās būvēt Battaševičs. Bet šodien gan tas izklausās pēc 1. Aprīļa joka.... Sīkāk...
facebook draugiem
Top