Otrdiena,
19.marts 2024
Vārda dienas: Jāzeps, Аркадий, Федор Sazinieties ar radio "Ef-Ei"
LV RU
Komercinformācija

Zibens drošības ceļvedis negaisa laikā

01.09.2020
Nevajadzētu par zemu novērtēt savilktajos negaisa mākoņos draudošās briesmas vai pavīpsnāt par iespējamajām sekām - riski ir nopietni un katram būtu jāzina, kā pasargāt sevi un savus mīļos negaisa laikā. Visvairāk negaisu plosās gada siltākajos mēnešos - pavasarī un vasarā. Jūlijam pieder zibens izlādes rekords - šajā mēnesī Latvijas teritorijā visbiežāk novērojams pērkona negaiss. Taču arī gada aukstajos mēnešos tas nesnauž.

Speciālisti no zibens.lv jau vairāk kā 10 gadus uzticami pilda iedzīvotāju izglītošanas misiju par zibens aizsardzības jautājumiem, kā arī uzstāda zibens aizsardzības sistēmas visā Latvijas teritorijā, veicot rūpīgu īpašuma apskati un izvēloties atbilstošākos risinājumus. Par zibens aizsardzību jārūpējas pēc likuma - to nosaka Ministru kabineta izstrādātie noteikumi. Arī katra paša interesēs ir šo jautājumu sakārot - tā var pasargāt gan savu īpašumu, gan dzīvību.

Atbilstošas zibens aizsardzības sistēmas ierīkošana ir pamatnosacījums, lai negaisa laikā parūpētos par drošību. Ar zibens aizsardzību aprīkots mājoklis ir drošākais patvērums, kad debesis pāršķeļ spilgtās zibens dzīslas. Lai vai kā, ar to viss nebeidzas - ar zibens aizsardzību aprīkotā mājoklī jāievēro arī citi drošības pasākumi - jāizvairās no noteiktām darbībām, lai negūtu ievainojumus. Arī nevainīgā Facebook šķirstīšana patiesībā pakļauj riskam.

Lai rūpētos par savu drošību, svarīgi būt informētam, kā rīkoties zibens laikā. Sabiedrībā iesakņojušies gan gluži nepatiesi mīti, gan arī sava veida patiesības - svarīgi izšķirt maldus no īstenības. Lai vairotu apzinātību par zibens aizsardzības jautājumiem, nozares speciālisti no zibens.lv sagatavojuši īsu ceļvedi, kā sevi pasargāt negaisa laikā.

Zibens spēka valdzinājums

Negaiss ir viena no dabas parādībām, par kuru dzejā sajūsminājušies jau romantisma laika autori. Arī šodien pērkona negaiss saista ar savu īpašo varu un pievilcības spēku. Lai arī cik romantiska neliktos pelde tveicīgā vasaras naktī ezerā negaisa mūzikas pavadībā, tomēr šī dabas spēka valdzinājumam vajadzētu ļauties tikai no iekštelpām - turklāt pēc iespējas tālāk no logiem un mājas ārsienām.


Zibens izlādē rodas lielāks karstums kā uz Saules virsmas - tāpēc līdz pamatiem nodedzināt koka mājiņu tam izdodas tik viegli un ātri. Iesperot kokā, zibens tā sulu uzvāra no iekšienes - vēlāk koka stumbrus rotā izdedzinātās zibens zīmes. Katrā spērienā rodas milzīgs strāvas spriegums, kas var sasniegt pat biljons voltu. Turklāt bojājumi var tikt radīti arī vairāku kilometru attālumā no zibens izlādes vietas.

Zibens var būt nāvējošs ne vien tiešā trāpījumā, bet arī atrast savu upuri vairāku kilometru attālumā no tā izlādes vietas - strāva var tikt novadīta caur zemi un nodarīt kaitējumu. Tāpat arī atrodoties tuvumā priekšmetiem, kas īpaši pievelk zibeni, var gūt traumas - tāpēc jāvairās no metāliskiem objektiem vai vientuļiem un augstiem kokiem. Zibens lielākoties sper augstākās vietās.

Kā rīkoties zibens laikā?

Visdrošākais patvērums negaisa laikā ir mājoklis, kas aprīkots ar zibens aizsardzības sistēmu. Lai vai kā, tas nenozīmē, ka var atļauties neievērot citus nozīmīgus drošības pasākumus. Logiem, durvīm un šīferim jābūt aizvērtiem, lai neveidotos caurvējš - ar to telpā var ienākt lodveida zibens, kas ir pat vēl bīstamāks. Tāpat nevajadzētu kurināt krāsni, jo dūmi vada elektrību. Atrasties vajadzētu tālāk no mājas ārsienām, kā arī nebūt kontaktligzdu tuvumā. Ja nav ierīkota papildus aizsardzība sprieguma padevei, tad labāk atvienot arī visas elektriskās ierīces.

Tā kā metāls labi vada elektrību, sievietēm vajadzētu noņemt rotaslietas, kā arī nevajadzētu kā pārvietošanās līdzekli izvēlēties velosipēdu, motorolleri vai motociklu. Labāk izvēlēties iet kājām - neskrienot un nesteidzoties. Ja tuvumā nav droša patvēruma, vislabāk nogulties pie zemes. Par pavēni nevajadzētu izvēlēties vientuļi augošus vai augstus kokus, kā arī nevajadzētu uzrāpties kalna virsotnē. Vislabākā patvēruma vieta brīvā dabā ir kalna pakājē.
           
Ja negaiss pārsteidz uz ceļa, automašīna visnotaļ ir labāks patvērums kā negaisa pārlaišana uz zemes vai soliņa. Salonā gan vajadzētu izvairīties no pieskaršanās metāliskām detaļām - vislabāk pēdas noņemt no pedāļiem, bet rokas novietot uz ceļgaliem. Braukšanu nevajadzētu turpināt, bet gan apstāties drošā vietā un sagaidīt, kad negaiss norimst.
           
Arī ūdens pievelk zibeni - tāpēc no ūdenstilpnēm negaisa laikā vajadzētu atrasties pēc iespējas tālāk. Pērkona negaiss nav īstais mirklis, lai izvēlētos atsvaidzinošu peldi. Ja negaiss pārsteidz laivojot - vislabāk būtu izkļūt krastā pēc iespējas ātrāk. Ja tas nav iespējams, jāizvairās no saskaršanās ar metāliskajām daļām un jānotupjas laivas centrā.
           
Kā izrādās, koronas vīrusa uzliktie drošības pasākumi palīdz ievērot vismaz vēlamo distanci starp cilvēkiem zibens laikā - pērkona negaisa laikā nav ieteicams ciešs kontakts ar citiem, bet vislabāk ievērot dažu metru attālumu.

Maldīgi priekšstati par zibens aizsardzību
           
Uzstādīta zibens aizsardzība nebūt negarantē, ka netiks bojātas elektroierīces. Zibens laikā visas elektroiekārtas vajadzētu atvienot no elektrības padeves. Šis nav arī īstais brīdis, lai ieslēgtu televizoru vai pārrunātu savus iespaidus ar draugiem Whatsapp. Jāizslēdz jebkura elektroierīce - tajā skaitā arī telefons. Visbiežāk pēc pērkonu negaisiem apdrošināšanas kompānijas saņem pieteikumus tieši par bojātu elektrotehniku, kuras zibens lādiņš skāris caur elektrotīklu.
           
Arī sentēvu mierinājums par blakus augošajiem kokiem ir tikai maldīgs priekšstats par dabiskajiem zibens novedējiem - tie nebūt negarantē, ka mājoklī neiespers zibens. Lai arī tuvumā esošie koki paceļas virs mājas jumta, pieredze rāda, ka zibens tāpat var izvēlēties par mērķi ēku. Tāpēc nevajadzētu paļauties uz koku lapotņu nodrošināto aizsardzību. Tāpat maldīgs ir priekšstats, ka zibens vienā vietā nesper divreiz - tas var iespert kaut vai 10 reizes...  


Uztici zibens aizsardzību profesionāļu rokām
          
Lai nodrošinātu pilnvērtīgu zibens aizsardzību, svarīgi lai sistēma pasargātu gan no tiešiem zibens trāpījumiem, gan elektrotīkla pārspriegojuma. Zibens.lv speciālisti palīdz gādāt kā par vienu, tā otru aspektu. Tiek piedāvātas 2 veida aizsardzības metodes ēkai: pasīvā un aktīvā aizsardzība. Apsekojot objektu, iespējams izvēlēties atbilstošāko no risinājumiem. Zibens aizsardzību speciālisti var nodrošināt dažāda izmēra īpašumiem.
           
Lai parūpētos par savu drošību, viss sākas ar pieprasījumu, pēcāk seko klātienes apskate, lai veiktu nepieciešamos mērījumus un aprēķinus. Kad tiek sastādīta tāme, klients var lemt par darba turpināšanu. Nākamais solis ir pašas iekārtas uzstādīšana - kopš objekta apskates brīža uzstādīšana tiek veikta 2 nedēļu laikā. Noslēdzošais posms ir iekārtas pārbaude, pārliecinoties par augstāko drošības standartu ievērošanu.
           
Mājas lapā zibens.lv komanda sagatavojusi vērtīgus padomus un vienkāršu rīcības plānu, kas punktu pa punktam norāda, ko darīt zibens laikā. Tāpat var vairāk uzzināt arī par pašu zibens fenomenu un tā rašanos, kā arī iepazīties ar noteikumiem, kas paredz obligāto zibens aizsardzību. Rakstus iespējams aplūkot šeit.
           
Vienoties par atbilstošu zibens aizsardzības sistēmu uzstādīšanu, kā arī noskaidrot citus ar zibens aizsardzību saistītus jautājumus iespējams zvanot zibens.lv speciālistiem pa tālruni +37126409640. Tāpat var nosūtīt ziņojumu mājas lapas kontaktu sadaļā. Zibens aizsardzības sistēmas tiek uzstādītas ar garantijām visā Latvijas teritorijā - arī rēzekniešiem profesionālā speciālistu komanda var piedāvāt augstvērtīgākos un ilgtspējīgākos risinājumus.
 



Dalies ar ziņu:
Atgriezties atpakaļ
Lasiet vēl
Nedēļas skaitlis
Marta sākumā Rēzeknei ir nenokārtotas finansiālas saistības par 28 pakalpojumiem pret 18 uzņēmumiem un pakalpojumu sniedzējiem
Apspriest
Aptauja
Vai esat domājuši par darba maiņu?
Skatīt rezultātus
Jaunākie komentāri:
Uz Rēzeknes ielām atgriežas “Bolt” elektriskie skrejriteņi
Zaļā sērga atkal pārņem Rēzekni. Ar tādu braukšanas kultūru, kāda ir pie mums, vispār tādus būtu jāaizliedz, brauc virsū kā tanks. Parīzē laikam gudrāki cilvēki, jo aizliedza šitos verķus, bet pie mums tikai bizness, ne kā cilvēcīga. Sīkāk...
Izskata iespējas pie Rāznas ezera celt atomelektrostaciju
tā būtu dāvana putinam, kāda konflikta laikā atomstacija jau enerģiju ražotu : skabariem: domāju ka pie robežas ar agresīvu kaimiņu kaut ko būvēt nebūtu prāta darbs Sīkāk...
Izskata iespējas pie Rāznas ezera celt atomelektrostaciju
Ir stipri novecojusi. Savā laikā atomelektrostaciju pie mums vēlējās būvēt Battaševičs. Bet šodien gan tas izklausās pēc 1. Aprīļa joka.... Sīkāk...
facebook draugiem
Top