Trešdiena,
23.oktobris 2019
Vārda dienas: Daina, Dainida, Dainis, Андрей, Евлампий Apsveic savējos radio "Ef-Ei" ēterā
LV RU
Veselība

Svētku laikā īpaši jāpievērš uzmanība pārtikas produktu derīguma termiņam!

21.06.2017
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Līgo svētkos un arī karstajā laikā aicina iedzīvotājus iepirkties tikai drošās tirdzniecības vietās, kā arī pievērst uzmanību pārtikas produktu uzglabāšanas apstākļiem un marķējumam, it īpaši - derīguma termiņam, norāda PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

PVD iesaka iepirkties tikai legālās tirdzniecības vietās, "ratiņtirgotājiem" un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām iet garām ar līkumu, kā arī neiegādāties nezināmas izcelsmes un apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus. Pircēji ir aicināti arī apskatīties pārtikas produkta derīguma termiņu un iegādāties tikai tik, cik iespējams paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros. Arī mājās pārtikas produktus jāuzglabā atbilstošā temperatūrā.



Tāpat PVD atgādina pievērst uzmanību tam, vai produkts nesatur alergēnus, ja kādam no mājiniekiem ir alerģijas. Vēlams arī pārliecināties, vai produkta iepakojums nav bojāts un vai tam nepiemīt neraksturīga smarža.

Dienestā uzsvēra, ka pircējiem ir jāsaglabā arī pirkuma čeki, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu. Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās jāinformē PVD, zvanot uz uzticības tālruņa automātisko atbildētāju 67027402.


PVD aicina pircējus arī aplūkot produkta marķējumu, lai pārliecinātos, kādā temperatūrā tas ir jāuzglabā, lai nesabojātos. Pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā - no 0 līdz 6 grādiem -, piemēram, gaļu, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, kā arī konditorejas izstrādājumus ar krēmu jāieliek ledusskapī, bet, dodoties ilgstošākos pārbraucienos vai piknikā, jāparūpējas par produktu glabāšanu drošā temperatūrā, izmantojot aukstuma somas vai citu aprīkojumu.


Jēlos produktus jāuzglabā atsevišķi no gatavajiem, sasaldētos pārtikas produktus jāatkausē vai nu tekošā aukstā ūdenī, ledusskapī vai mikroviļņu krāsnī. Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, nedrīkst atkārtoti sasaldēt, jo tādējādi pasliktinās produktu garša, krāsa, konsistence un citas īpašības, kā arī uzturvērtība.


Tāpat gatavos produktus un jēlproduktus jāapstrādā atsevišķi. Nedrīkst lietot vienus un tos pašus virtuves piederumus - dēlīšus, nažus, traukus vai arī nomazgāt ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei. Karsto ēdienu jāpasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī jāuzglabā to ne zemāk kā 60 grādu temperatūrā un ne ilgāk kā divas stundas vai arī strauji jāatdzesē un jānovieto aukstumā.


Vienlaikus vēlams izvairīties no ēdienu atkārtotas sildīšanas, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens atkārtoti jāuzsilda vismaz līdz 75 grādu temperatūrai. Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievieno neilgi pirms ēdiena celšanas galdā, bet šādus salātus nedrīkst uzglabāt pārlieku ilgi. Ja tie netiek apēsti tajā pašā dienā, tos jāatstāj aukstumā un jāapēd ne vēlāk kā nākamajā dienā.

Foto: interneta resursi
Focus.lv

 
Dalies ar ziņu:
Atgriezties atpakaļ
Pievienot komentāru
Jūsu vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):

Lasiet vēl
Nedēļas skaitlis
Katram pirmklasniekam, Rēzeknes pilsētas dome izsniegs dāvanu karti 20 eiro vērtībā, skolas preču iegādei.
Apspriest
Aptauja
Kā, ziemas sezonā Jūs tiekat galā ar rēķiniem par apkuri?
Skatīt rezultātus
Jaunākie komentāri:
Smaga avārija uz Rēzekne-Daugavpils šosejas
Audi automašīnai stūre bija labajā pusē un pārgalvīģi veica apdzīšans manevru. Rezultāts ļoti bēdīgs. Sīkāk...
Smaga avārija uz Rēzekne-Daugavpils šosejas
Ļoti skumji. Sīkāk...
Jaundzimušajiem no 2020.gada vairs nepiešķirs nepilsoņa statusu
Šitie mazie tāpat nebūs lojāli šai valstij ,kā i viņu izdzimteņu vecāki. Sīkāk...
facebook ok draugiem
Top