Sestdiena,
21.Septembris 2019
Vārda dienas: Mariss, Matīss, Modris, Лукьян Apsveic savējos radio "Ef-Ei" ēterā
LV RU
Veselība

Tie pamatīgi kaitē tavai veselībai!

15.09.2016
Baltie rīsi ir viens no visvairāk izmantotajiem ēdieniem pasaulē. Tas var augt daudzās valstīs un klimatos, tam faktiski nav derīguma termiņa un to var viegli pagatavot. 

Vienam tie asociējas ar Spāniju un paelju, bet citam - ar Japānu, kur pie katras maltītes pasniedz rīsu porciju.


Kā norāda The Mind Unleashed, lielākā daļa cilvēku vienbalsīgi piekrīt - rīsi ir viens no vislabākajiem mums zināmajiem produktiem. Bet ja nu tie patiesībā mums reāli kaitē?

Kā būtu, ja tās baltās krāsas iegūšana pārstrādes procesā ir toksiska mūsu organismam?

Zemāk ir pieci fakti, kas apstiprina, ka baltie rīsi kaitē mūsu veselībai.

1. Baltie rīsi satur arsēnu
Tu jau filmās un citur būsi redzējis kastes, uz kurām attēlots galvaskauss un sakrustoti kauli vai arī beigta pele/žurka. Mēs jau saprotam, ka to saturs ir toksisks - piemēram, žurku inde. Tas ko lielākoties nezinām ir, ka to sauc par arsēnu un tas atrodams arī baltajos rīsos.

Lai arī tas ir tur ir pavisam nedaudz, tas tāpat atstāj negatīvu efektu uz cilvēka organismu - tas maina šūnu komunikāciju, kas var beigties ar vēzi vai diabētu, kā arī var veicināt asinvadu un plaušu saslimšanas.

2. Apstrādes procesā baltie rīsi zaudē gandrīz visu uzturvērtību
Apstrādes procesā soli pa solim baltie rīsi zaudē visu uzturvērtību. Tos novāc brūnus, sūta uz apstrādes vietām, kur tie iegūst balto krāsu. Sūtīšanas laikā rīsiem jau krītas uzturvērtība, tomēr to notur brūnais apvalks. Tomēr tieši to apstrādē noņem nost. Tiesa, lai to kompensētu, rīsiem bieži pievieno minerālus un vitamīnus.

3. Baltie rīsi palielina Otrā tipa diabēta risku
Tieši tā! Ar ķīmijām un toksīniem kā arsēns un faktu, ka rīsi ir vienkāršs karbohidrāts, ēdot daudz rīsus tu palielini savu risku iedzīvoties diabētā. Balto rīsu ēšana to palielina par galvu reibinošiem 50%.

4. Baltie rīsi ir viens no vadošajiem pārtikas saindēšanās iemesliem
Vai esi kādreiz apēdis suši un pēc tam juties ļoti slikti? Tu visticamāk pie tā vainoji zivi, tomēr patiesībā visticamāk vainīgi bija rīsi. Rīsi ir viens no galvenajiem saindēšanās ar pārtiku iemesliem. Rīsus bieži inficējas ar Bacillus Cereus sporām, kuras viegli izdzīvo sausās vietās, kā tava ceļojumu soma. Gatavošanas procesā tās neiet bojā - tieši pretēji, tās tiek aktivizētas un, ja pietiek laiks, var radīt apstākļus pārtikas saindēšanai.

Vienīgais veids kā no tā izbēgt ir pagatavotos rīsus cik vien ātri iespējams likt ledusskapī un neturēt tur ilgāk par pāris dienām.

5. Rīsi vienkārši ir lēti un barojoši
Daudzi padomās - vai tad tas nav labi!? Nē, jo ir ļoti viegli pārēsties rīsus, rezultātā neuzņemot uzturvielas no citiem produktiem, kā augļi un dārzeņi ar dzelzi un vitamīniem, vai gaļa un sieri ar proteīnu.

Baltie rīsi ir tik bieži izmantots pārtikas produkts, tomēr spēj radīt tik daudzas problēmas. Ar visiem riskiem veselībai, brīnums, ka to ēd vispār. Kādēļ riskēt ar ilglaicīgām veselības problēmam, lai ietaupītu dažus centus, ja var ēst veselīgu alternatīvu, kā piemēram pasta vai brūnie rīsi?

Focus.lv


Dalies ar ziņu:
Atgriezties atpakaļ
Pievienot komentāru
Jūsu vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):

Lasiet vēl
Nedēļas skaitlis
Katram pirmklasniekam, Rēzeknes pilsētas dome izsniegs dāvanu karti 20 eiro vērtībā, skolas preču iegādei.
Apspriest
Aptauja
Kur Jūs šogad pavadījāt vasaras atvaļinājumu?
Skatīt rezultātus
Jaunākie komentāri:
Ēterā savu skanējumu sāk raidījums “Ar atgriešanos”
S vazvraščeņijam, Teņis! Sīkāk...
Latgola šudiņ - vaicuojumi, kas juorysyna
Kamdeļ školos, a na skūlos????munuprot to lobok skan...tai ko vinis Latgaļišu volūdis nimoz nav....kotra puse runoj sovodok. Sīkāk...
Latgola šudiņ - vaicuojumi, kas juorysyna
Lai tā arī būtu,bet man tomer tas angliskojums vai vāciskojums labak patik ....nekā tavs krieviskojums..... Sīkāk...
facebook ok draugiem
Top