Otrdiena,
19.marts 2024
Vārda dienas: Jāzeps, Аркадий, Федор Sazinieties ar radio "Ef-Ei"
LV RU
Politika

Nākamā gada budžets: maznodrošinātie kuļas kā paši prot

10.08.2016
Topošajā nākamā gada budžetā nav iekļauti instrumenti, lai turpinātu sniegt palīdzību maznodrošinātiem cilvēkiem, intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja labklājības ministrs Jānis Reirs («Vienotība»).

Ministrs norādīja, ka iepriekšējos gados samazinājies PVN un sociālais nodoklis, bet tikusi celta minimālā alga. 




Topošajā nākamā gada budžetā nav iekļauti instrumenti, lai turpinātu sniegt palīdzību maznodrošinātiem cilvēkiem, intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja labklājības ministrs Jānis Reirs («Vienotība»).

Ministrs norādīja, ka iepriekšējos gados samazinājies PVN un sociālais nodoklis, bet tikusi celta minimālā alga. «Pērn minimālā alga tika celta par desmit eiro, bet pirms tam – par 40 eiro. Šis [budžets] ir bez jebkāda atbalsta maznodrošinātajiem cilvēkiem,» teica Reirs.

Labklājības ministrs arī uzsvēra, ka 2014.gadā, kad minimālā alga tika palielināta par 40 eiro, valstij nekas ārkārtējs nenotika un Latvijas ekonomika attīstījās ar straujākiem tempiem, nekā jebkura cita eirozonas valsts. Tādēļ Reirs centīšoties iedrošināt savus valdības kolēģus atbalstīt minimālās mēneša darba algas palielināšanu no 370 eiro līdz 407 eiro.

Labklājības ministrs Reirs virza izskatīšanai informatīvo ziņojumu, aicinot ar 2017.gada 1.janvāri paaugstināt minimālo mēneša darba algu līdz 407 eiro. Ziņojumu kopīgi sagatavojusi Labklājības ministrija kopā ar citām ministrijām, paredzot minimālās algas paaugstināšanu par 9,1% – no 370 eiro līdz 407 eiro. Sagatavotais ziņojums tiks skatīts tuvākajā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē.

Nodarbinātības valsts aģentūra secinājusi, ka viens no iemesliem kādēļ cilvēki atsakās no darba piedāvājumiem, ir nepietiekamā minimālā darba alga. Atalgojums nav pietiekams, lai, piemēram, kompensētu transporta izmaksas un citus izdevumus, kas saistītas ar nokļūšanu, līdz darba vietai.

Īpaši reģionos esot gadījumi, kad bezdarbnieki līdz ar to atsakās no minimālās algas darba piedāvājumiem. Pēc LM sniegtās informācijas, minimālās algas paaugstināšana mazinās to darba devēju skaitu, kas veic «aplokšņu algu maksājumus». Palielinot minimālo algu , rastos līdzvērtīgāka izmaksu konkurence starp godprātīgiem darba devējiem, un tiem, kuri veic «aplokšņu algu « maksājumus.

Pašlaik minimālās mēneša darba algas apmērs normāla darba laika ietvaros (8 stundas dienā un 40 stundas nedēļā) ir 370 eiro. LM uzskata, ka minimālo mēneša darba algu 2017. gadā ir iespējams paaugstināt līdz 407 eiro. Aprēķins veikts ņemot vērā citu Eiropas Savienības valstu labo praksi minimālās mēneša darba algas noteikšanā.

Tāpat vēstīts, ka Finanšu ministrija veikusi aprēķinus saistībā ar LM piedāvāto summu un uzskata, ka minimālo algu varētu celt par 10 eiro, jo, paceļot minimālo atalgojumu par 40 eiro mēnesī, tiktu apdraudētas darba vietas reģionos un atsevišķās nozarēs. Arī Ekonomikas ministrijas ieskatā minimālo algu nākamgad varētu palielināt par 10 eiro.
Puaro.lv


Dalies ar ziņu:
Atgriezties atpakaļ
Pievienot komentāru
Jūsu vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):


Lasiet vēl
Nedēļas skaitlis
Marta sākumā Rēzeknei ir nenokārtotas finansiālas saistības par 28 pakalpojumiem pret 18 uzņēmumiem un pakalpojumu sniedzējiem
Apspriest
Aptauja
Vai esat domājuši par darba maiņu?
Skatīt rezultātus
Jaunākie komentāri:
Uz Rēzeknes ielām atgriežas “Bolt” elektriskie skrejriteņi
Zaļā sērga atkal pārņem Rēzekni. Ar tādu braukšanas kultūru, kāda ir pie mums, vispār tādus būtu jāaizliedz, brauc virsū kā tanks. Parīzē laikam gudrāki cilvēki, jo aizliedza šitos verķus, bet pie mums tikai bizness, ne kā cilvēcīga. Sīkāk...
Izskata iespējas pie Rāznas ezera celt atomelektrostaciju
tā būtu dāvana putinam, kāda konflikta laikā atomstacija jau enerģiju ražotu : skabariem: domāju ka pie robežas ar agresīvu kaimiņu kaut ko būvēt nebūtu prāta darbs Sīkāk...
Izskata iespējas pie Rāznas ezera celt atomelektrostaciju
Ir stipri novecojusi. Savā laikā atomelektrostaciju pie mums vēlējās būvēt Battaševičs. Bet šodien gan tas izklausās pēc 1. Aprīļa joka.... Sīkāk...
facebook draugiem
Top