Otrdiena,
19.marts 2024
Vārda dienas: Jāzeps, Аркадий, Федор Sazinieties ar radio "Ef-Ei"
LV RU
Kultūra

Rāznas Nacionālā parka Ceļotāju diena

09.07.2020
Lai arī nedaudz citādāk nekā ierasts, tomēr Rāznas Nacionālā parka Ceļotāju diena norisināsies arī šovasar – 11.jūlijā.  Vietējie tūrisma pakalpojumu sniedzēji gaida individuālos ceļotājus, ceļotājus ģimenēs un nelielās grupās, lai vedinātu iepazīt dabu, atklāt mazāk pazīstamas vietas vai ieraudzīt sen zināmo citādām acīm.


Ņemot vērā COVID 19 ierobežošanai noteiktās prasības un sanitāro protokolu, paredzēts mazāks dalībnieku skaits un noteikta obligātā pieteikšanās apmeklējumiem un aktivitātēm. Lai neapdraudētu savu un līdzcilvēku veselību, apmeklētāji aicināti ievērot 2 metru distanci, sapratīgā attālumā uzgaidīt un nedrūzmēties apskates objektos, kā arī neapmeklēt pasākumu, ja ir elpceļu saslimšanas pazīmes, noteikta karantīna vai pašizolācija. Pēc iespējas aicinām nodrošināties ar personiskajiem dezinfekcijas līdzekļiem, kā arī iespējami bieži mazgāt rokas.

Rāznas NP Ceļotāju dienā varēs izbaudīt izbraucienus ar buru laivu vai motorlaivu Rāznas ezerā, izmēģināt savas prasmes medus sviešanā vai māla kleķa ķieģeļu izgatavošanā, apmeklēt Andrupenes lauku sētu vai Kaunatas kandžas muzeju, apskatīt Latvijā bagātāko zvaniņu privātkolekciju, paviesoties Lūznavas muižā un izstaigāt Jaundomes muižas dabas taku.

Šogad dažādas aktivitātes piedāvās arī RNP Ceļotāju dienu jaunpienācēji. Piemēram, SIA “Rāznas priedēs” būs iespēja doties pa virvju trasēm kokos, bet ar “Rāznas brekšiem” doties izbraucienā ar laivām pa ezeru, izmantot copes gida pakalpojumus, kā arī aplūkot no Rāznas ezera niedrēm gatavotu pludiņu kolekciju.

Visas dienas garumā izsalkušos ceļotājus gaidīs viesu māja “Rāznas pērle”, kas, rūpējoties par gardēžiem, iekļaus ēdienkartē arī Latgales tradicionālos ēdienus: guļbešnīkus, murcovkas, kartupeļu desas ar ķimenēm un kļockas.

“Nozīmīgu vietu Rāznas Nacionālā parka kultūrainavā ieņem sakrālā arhitektūra - baznīcas, lūgšanu nami un krucifiksi.  Tie norāda uz reliģijas nozīmi vietējo iedzīvotāju dzīvē un ir pievilcīgi ainavas elementi. Iepriekšējā RNP Ceļotāju dienā durvis apmeklētājiem vēra Zosnas Sv. Erceņģeļa Miķeļa Romas katoļu baznīcu, kas ir viena no mazākajām koka baznīcām Latgalē. Arī šogad tā būs atvērta un noteiktā laikā pieejama apmeklētājiem. Esam gandarīti par vietējo draudžu atsaucību un apmeklētājiem piedāvāto iespēju šī gada Ceļotāju dienā apskatīt arī Dukstigala Svētās Jaunavas Marijas Romas katoļu baznīcu un Bukmuižas (Ezernieku) Sv. Ludviga katoļu baznīcu.  Savukārt pēcpusdienā no plkst. 15.00 - 19.00. iespējams ne tikai apskatīt Jaundomes Sv. Erceņģeļa Miķeļa Boltū kapelu, bet arī noklausīties muzikālus priekšnesumus”, stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centra “Rāzna” vadītāja Regīna Indriķe.

Interesentiem būs atvērts arī dabas izglītības centrs “Rāzna” (Lipuškos), kurā tiks piedāvātas atraktīvas dabas izglītības nodarbības grupām līdz 10 cilvēkiem. Īpašs Ceļotāju dienas piedāvājums - plkst. 10.00, 12.00, 14.00 izziņas brauciens dabā ar velosipēdu kopā ar dabas izglītības centra darbinieku.

Aktīvās atpūtas cienītāji aicināti doties aptuveni 15km garā pārgājienā “Kaunatas loks”, kuru vadīs ceļotājs, stāstnieks un ģeogrāfs Ivars Matisovs. Sākums plkst. 10.00 pie Kaunatas pagasta pārvaldes, pieteikšanās pa tālr. 26453990 vai 26337449.

Visas dienas garumā būs iespējams izstaigāt Jaundomes dabas taku un gida pavadībā apmeklēt Jaundomes muižas vides izglītības centru.

Pārgājiens senatnē
 kopā ar Aleksandru Lubānu aizvedīs pa seniem Latgaļu pilskalniem un svētvietām. Sākums plkst. 9.00 Andrupenes pagasta Kroma kolnā.  Maršruta garums apmēram 18km, tamdēļ aicinām izvērtēt savas fiziskās spējas un veselības stāvokli. Bērni līdz 18 gadu vecumam var piedalīties kopā ar vecākiem vai ar vecāku rakstisku atļauju. Pārgājienam ir jāpiesakās līdz 6.jūlijam,  rakstot [email protected]. Papildu informācija pa tālruni: 26352522 (Aleksandrs).

Velo braucēji
 aicināti doties ~25km garā izbraucienā Ežezera apkārtnē kopā ar Dagdas tūrisma centra darbiniekiem. Tikšanās plkst. 9.00 pie Jaundomes muižas vides izglītības centra. Velobraucienam iepriekš jāpiesakās, zvanot pa tālruni: 25727379.

Jaunums šajā gadā būs individuālie ekskursiju maršruti, kas, tuvojoties pasākumam, tiks ievietoti  https://www.facebook.com/RaznasNacionalaisParks/. Tie kalpos kā digitālais gids divos auto maršrutos un divos marķētos velo maršrutos, ļaujot no pievienotajiem apskates objektu aprakstiem gūt plašāku informāciju par Rāznas Nacionālā parka dabas un kultūrvēstures vērtībām. 

Ceļotāju dienas apmeklētāji aicināti papildināt organizētās aktivitātes ar pastaigām dabas takās, kas izveidotas Rāznas Nacionālā parka teritorijā - Akmeņu takā, Andrupenes purva takā, Lielā Liepukalna dabas takā. Saposies un ticis pie jaunām kāpnēm, apmeklētājus gaida arī sirmais Mākoņkalns.

Plašāka informācija par Ceļotāju dienas aktivitātēm un īpašajiem piedāvājumiem, lejupielādējama norises vietu karte pieejama Pārvaldes mājaslapā un Rāznas Nacionālā parka Facebook lapā: www.facebook.com/RaznasNacionalaisParks . 

Ceļotāju dienu Rāznas Nacionālajā parkā rīko Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Rēzeknes, Ludzas un Dagdas novada pašvaldībām un uzņēmējiem, kuri darbojas nacionālā parka teritorijā. Ceļotāju dienas tradīcija Rāznas Nacionālajā parkā aizsākta 2017.gadā, svinot nacionālā parka desmitgadi. Rāznas Nacionālais parks izveidots 2007. gadā, lai saglabātu dabas vērtības, kā arī raksturīgo Latgales kultūrainavas vidi plašā Latgales teritorijā. Šī ir vieta, kur iepazīt Latgales – Zilo ezeru zemes – dabas un kultūrvēsturiskās vērtības, izbaudīt ainavas skaistumu, novērtēt latgaliešu viesmīlību, izzināt paaudzēs izlolotu amatu prasmes un tradīcijas.




Rezekneszinas.lv


Dalies ar ziņu:
Atgriezties atpakaļ
Pievienot komentāru
Jūsu vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):


Lasiet vēl
Nedēļas skaitlis
Marta sākumā Rēzeknei ir nenokārtotas finansiālas saistības par 28 pakalpojumiem pret 18 uzņēmumiem un pakalpojumu sniedzējiem
Apspriest
Aptauja
Vai esat domājuši par darba maiņu?
Skatīt rezultātus
Jaunākie komentāri:
Uz Rēzeknes ielām atgriežas “Bolt” elektriskie skrejriteņi
Zaļā sērga atkal pārņem Rēzekni. Ar tādu braukšanas kultūru, kāda ir pie mums, vispār tādus būtu jāaizliedz, brauc virsū kā tanks. Parīzē laikam gudrāki cilvēki, jo aizliedza šitos verķus, bet pie mums tikai bizness, ne kā cilvēcīga. Sīkāk...
Izskata iespējas pie Rāznas ezera celt atomelektrostaciju
tā būtu dāvana putinam, kāda konflikta laikā atomstacija jau enerģiju ražotu : skabariem: domāju ka pie robežas ar agresīvu kaimiņu kaut ko būvēt nebūtu prāta darbs Sīkāk...
Izskata iespējas pie Rāznas ezera celt atomelektrostaciju
Ir stipri novecojusi. Savā laikā atomelektrostaciju pie mums vēlējās būvēt Battaševičs. Bet šodien gan tas izklausās pēc 1. Aprīļa joka.... Sīkāk...
facebook draugiem
Top